Våra resor

Sagorika Värmland

Under tre dagar upplever vi det sagorika Värmland där vi får uppleva massor av natur och kultur. Vi besöker Sandgrund Lars Lerin, konsthallen Sliperiet i Borgvik och Klässbols Linneväveri utanför Arvika. De stora värmländska poeterna och författarna uppmärksammar vi genom besök på Gustaf Frödings minnesgård Alster och Selma Lagerlöfs hem Mårbacka.
Boende två nätter på hotell Scandic Winn i Karlstad.

I priset ingår:
* Bussresa enligt program
* Reseledare och bussvärdinna
* Två övernattningar på Hotell Scandic Winn i Karlstad inkl. frukost och middag * Entré och guidad visning på galleriet Sandgrund Lars Lerin
* Entré till konsthallen Sliperiet i Borgvik
* Entré och guidad visning på Klässbols Linneväveri
* En lunch på Kaffekvarnen i Klässbol
* Entré o guidning Gustaf Frödings Alsters herrgård
* Entré och guidad visning av Selma Lagerlöfs hem Mårbacka

Tillägg:
Enkelrum                                   590 kr per person
Reserverad plats i bussen        200 kr per person

Avbeställningsskydd kostar 200 kr per person och måste beställas samtidigt med bokning av resan och gäller om du måste avbeställa på grund av sjukdom eller olycka som drabbar dig själv eller dina närmaste.
Vid avbeställning som styrks med läkarintyg återbetalas hela resans pris med undantag för en expeditionsavgift på 200 kr per person.
Kostnaden för avbeställningsskyddet (200 kr) återbetalas ej.

Eventuella matallergier etc. bör anmälas i samband med bokning!

Sista anmälningsdag:
2020-06-18


Bokningen är bindande när anmälningsavgiften (500 kr) är betald.
Slutbetalning görs senast 40 dagar före avresa.
Resan anordnas under förutsättning att vi får minst 25 deltagare

För Allmänna resevillkor se vår hemsida: ww.harjedalingenresor.se/info

Dag 1; tisdagen den 28 juli
Östersund – Sveg - Ljusdal – Bollnäs – Mora – Karlstad

Tidig morgon avresa från Östersund via Ljusdal till Karlstad. Vid ankomst Karlstad gör vi ett besök på Galleriet Sandgrund Lars Lerin och får en guidad visning.
Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen. Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall, belägen i den ombyggda dansrestaurangen från 1960. Här kan du se Lars Lerins utställning året om, och även besöka gästutställningsrummet med utställningar av speciellt inbjudna konstnärer inom olika former.
Efter besöket på Sandgrund checkar vi in på Hotell Scandic Winn som ligger bara ett stenkast från Sandgrund. Gemensam middag på hotellet.
https://www.scandichotels.se/hotell/sverige/karlstad/scandic-winn


Dag 2; onsdagen den 29 juli
Borgvik, Klässbol och Alsters herrgård

Tidig frukost på hotellet innan vi reser mot Borgvik, där vi besöker konsthallen Sliperiet. Sliperiets ägare, Oscar Magnusson, köpte 2009 Borgviks gamla träsliperi & massafabrik och startade 2010 konsthallen Sliperiet, som idag är en viktig del av Värmlands kultur och besöksnäring och även Värmlands största privatägda konsthall. Sliperiet vill främja och stärka kulturutbudet på landsbygden och för denna gärning har Oscar bland annat mottagit Stipendiet till Gustaf Frödings minne. Oscar har också utsetts till Årets Värmlänning 2019.
Efter besöket i Borgvik åker vi mot Klässbol där vi besöker det kända linneväveriet, får en guidad visning och äter en gemensam lunch i ”Kaffekvarnen”. Linneväveriet i Klässbol har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget är kunglig hovleverantör. De speciella nobeldukarna som används vid den årliga nobelmiddagen har blivit mycket kända och omtyckta.
Efter besöket i Klässbol åker vi tillbaka mot Karlstad men fortsätter förbi staden österut till Alsters Herrgård. Det är födelseplatsen för diktaren Gustaf Fröding, som föddes på herrgården den 22 augusti 1860. Alsters herrgård drivs idag som en minnesgård över Gustaf Fröding och är öppen för allmänheten dagligen i maj–september. Ett flertal verksamheter finns i anslutning till herrgården, såsom café, butiker och utställningar.
Gustaf Fröding var författare, journalist och poet. En av hans mest välkända diktsamlingar är Stänk och flikar från 1896 som bland annat innehåller dikten En morgondröm vilken fick honom åtalad men friad. Han är även känd för att ha publicerat ett antal dikter på värmländsk dialekt. Han tillbringade långa tider på olika vårdinstitutioner på grund av sin psykiska ohälsa, men vad han faktiskt hade för diagnos är mycket omdiskuterat. Han avled till följd av sin alkoholism och diabetes den 8 februari 1911.
Sen eftermiddag återvänder vi till Karlstad och vårt hotell för en gemensam middag och övernattning.

Dag 3; torsdagen den 30 juli
Mårbacka – Bollnäs - Ljusdal – Östersund

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och börjar dagen med en resa genom vackra Fryksdalen upp till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, där vi får en guidad visning.
Huvudbyggnaden uppfördes 1793 och ombyggdes 1921-1923. Gården ägdes från omkring 1720 av komministern Olof Morell och gick sedan i arv till två av hans efter-trädare i ämbetet. 1801 kom den genom arv i familjen Lagerlöfs ägo. Efter faderns död 1885 övertog sonen Johan gården, men han klarade inte av skötseln utan gick i konkurs. Han flyttade till USA och 1889 gick gården ur släktens ägo eftersom den var tvungen att säljas.
Selma Lagerlöf köpte tillbaka huvudbyggnaden 1907 och 1910 kunde hon köpa tillbaka hela gården med hjälp av den prissumma hon fick då hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Efter att hon några år senare låtit bygga om gården återstod dock inte mycket av hennes barndomshems ursprungliga utseende. Den ursprungliga rödmålade mangårdsbyggnaden utvidgades österut, en ny övervåning och vindsvåning kom till och den klassicerande huvudfasaden fullbordade transformationen till en ståndsmässig herrgård i karolinsk stil. Mårbacka är numera en minnesgård, ett resultat av att författaren föreskrev i sitt testamente att Mårbacka skulle bevaras och visas upp för allmänheten i det skick som den var vid hennes död.
Efter besöket på Mårbacka stannar vi till i Torsby för lunch på egen hand och därefter fortsätter vi resan norrut mot våra avstigningsorter.

Reseledare: Ingemar Lennberg

 

Avresor