Våra resor

Telemarkskanalen Norge

Tidig morgon beger vi oss ner genom landet och vidare in till Norge och till Telemark och Skien i södra Norge. I Skien inkvarterar vi oss på Thon Hotel Høyers och bor där under hela vistelsen.

Vi kommer att resa tillbaka i historien då vi besöker Norsk Industriarbeidermuseum som ligger i orten Rjukan. Rjukan var tidigare en viktig industriort i Telemark, uppbyggd kring Norsk Hydros anläggning Rjukan salpeterfabrikker i början av 1900-talet.

År 1934 byggde Norsk Hydro världens första kommersiella anläggning för tillverkning av tungt vatten.
Under Nazitysklands ockupation under andra världskriget drevs anläggningen för att få tillgång till tungt vatten, vilket var en nödvändig del i Nazitysklands kärnvapenprogram. Anläggningen saboterades flera gånger av motståndsrörelsen och de allierade styrkorna.

Det var också i Rjukan den berömda filmen ”Hjältarna från Telemarken” spelades in 1965.
Vi kommer även att bege oss ut på Telemarkskanalen, till Kviteseid/Spjotsodd. Telemarkskanalen höggs in i de Norska Telemarksbergen under 1800-talet och när kanalen stod färdig 1892, blev den i Europa kallad ett "åttonde underverk" och den ansluter kusten med Telemarkens inre genom åtta slussar på ett avstånd av 105 km från Skien till Dalen.

I priset ingår:
*
Tre hotellövernattningar på Thon Hotel Öyers inkl. frukost och middag
* Besök i Rjukan på Norsk Industriarbeidermuseum inkl. rundvisning och lunch * Båttur på Telemarkskanalen inkl. lunchbuffé
* Båttur Sandefjord-Strömstad

Tillägg:
Enkelrum                               1 175 kr per person
Reserverad plats i bussen      200 kr per person

Avbeställningsskydd kostar 200 kr per person och måste beställas samtidigt med bokning av resan och gäller om du måste avbeställa på grund av sjukdom eller olycka som drabbar dig själv eller dina närmaste.
Vid avbeställning som styrks med läkarintyg återbetalas hela resans pris med undantag för en expeditionsavgift på 200 kr per person.
Kostnaden för avbeställningsskyddet (200 kr) återbetalas ej.

För Allmänna resevillkor se vår hemsida: https://www.harjedalingenresor.se//info

Resan anordnas under förutsättning att vi får minst 30 deltagare

Sista anmälningsdag:
2019-07-04

*** OBS! Medtag giltig id-handling alt. pass. ***

Dag1:
Tidig morgon avresa från Östersund via Ljusdal, Bollnäs, Mora och Oslo till Telemark och Skien i södra Norge. I Skien inkvarterar vi oss på Thon Hotel Høyers, där vi äter en gemensam middag.

https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/skien/thon-hotel-hoyers/

Dag 2:
Efter frukost kör vi till Rjukan, där vi besöker Norsk Industriarbeidermuseum. Upp till museet tar vi oss med minibuss. Här får vi en guidad rundvisning inkl. filmen ”If Hitler had the bomb”. Turen avslutas med lunch.Rjukan var tidigare en viktig industriort i Telemark, uppbyggd kring Norsk Hydros anläggning Rjukan salpeterfabrikker i början av 1900-talet. Fabriken lokaliserades till Rjukan främst på grund av den goda tillgången på elkraft genom reglering av älven Måna och sjön Møsvatnet.1934 byggde Norsk Hydro världens första kommersiella anläggning för tillverkning av tungt vatten i Vemork vid Rjukan. Under Nazitysklands ockupation under andra världskriget drevs anläggningen för att få tillgång till tungt vatten, vilket var en nödvändig del i Nazitysklands kärnvapenprogram. Anläggningen saboterades flera gånger av motståndsrörelsen och de allierade styrkorna.I dag finns Norsk Industriarbeidermuseum i anläggningen i Vemork. Där visas Rjukans och industriarbetarnas historia, liksom ortens krigs- och sabotage-historia. Det var också i Rjukan den berömda filmen ”Hjältarna från Telemarken” spelades in 1965.På eftermiddagen återvänder vi till Skien och vårt hotell för en gemensam middag. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3:
Frukost intar vi på hotellet och förmiddagen är sedan fri för egna aktiviteter. Kl. 11.30 avresa mot Lunde där vi kliver ombord på båten som tar oss ut på Telemarkskanalen till Kviteseid/Spjotsodd, dit vi ankommer kl. 16.20. Lunchbuffé serveras ombord.Telemarkskanalen höggs in i de Norska Telemarksbergen under 1800-talet. När kanalen stod färdig 1892, blev den i Europa kallad ett "åttonde underverk" och den ansluter kusten med Telemarkens inre genom åtta slussar på ett avstånd av 105 km från Skien till Dalen. Efter båtturen åker vi tillbaka till hotellet – en busstur på c:a 2 timmar. Väl tillbaka på hotellet äter vi gemensam middag.

Dag 4:
Efter en tidig och stärkande hotellfrukost startar vi resan hem mot Sverige. Vi kör till Sandefjord, där vi kliver ombord på Color Lines färja som avgår kl. 08.30 till Strömstad, dit vi ankommer kl. 11.00. Därefter kör vi norrut genom Dalsland, Värmland och Dalarna till våra avstigningsorter. Uppehåll för lunch på egen hand och flera kortare bensträckare under dagen.

Avresor