Våra resor

Fem huvudstäder - en resa

Vi upplever kultur, historia och shopping i fem av Centraleuropas mest kända huvudstäder Berlin, Prag, Bratislava, Budapest och Wien. Avstånden mellan städerna är relativt korta och vi förflyttar oss snabbt mellan städerna.
Vi inkvarterar oss på 4-stjärniga hotell och får guidade rundturer i alla fem städerna.

I priset ingår:
* Bussresa enligt program
* Reseledare
* Två övernattningar på TT-Lines färja Trelleborg-Travemünde ToR inkl. middagsbuffé med öl/vin och frukost
* Två hotellövernattningar på Hotel Park Inn Alexanderplatz**** i Berlin del i dubbelrum inkl. frukost och middag
* Två hotellövernattningar på Hotel Expo**** i Prag; del i dubbelrum inkl. frukost och middag
* Två hotellövernattningar på Mercure Hotel Castle Hill**** i Budapest; del i dubbelrum inkl. frukost
* Två hotellövernattningar på Novum Hotel Prinz Eugen**** i Wien; del i dubbelrum inkl. frukost och middag
* En hotellövernattning på Hotel Achat Premium**** i Dresden; del i dubbelrum inkl. frukost och middag
* En 3-rätters middag på restaurang i Budapest
* Guidade rundturer i Berlin, Prag, Bratislava, Budapest och Wien

Tillägg:
Enkelrum o enkelhytt           3 560 kr per person
Reserverad plats i bussen      200 kr per person

Avbeställningsskydd
kostar 200 kr per person och måste beställas samtidigt med bokning av resan och gäller om du måste avbeställa på grund av sjukdom eller olycka som drabbar dig själv eller dina närmaste.
Vid avbeställning som styrks med läkarintyg återbetalas hela resans pris med undantag för en expeditionsavgift på 200 kr per person.
Kostnaden för avbeställningsskyddet (200 kr) återbetalas ej. 

 För Allmänna resevillkor se vår hemsida: https://www.harjedalingenresor.se//info

Bokningen är bindande när anmälningsavgiften (1 000 kr) är betald.
Slutbetalning görs senast 40 dagar före avresa.
Resan anordnas under förutsättning att vi får minst 25 deltagare.

Eventuella matallergier etc. bör anmälas i samband med bokning!

Sista anmälningsdag: 2020-09-01


*** OBS! Giltigt pass eller nationellt id-kort ska medföras. ***

Viktigt att tänka på!

Kontrollera att du har ett giltigt pass och/eller nationellt id-kort – det ska vara giltigt under hela vistelsen och till dagen då du anländer till Sverige igen.
Observera att körkort inte är en resehandling och innehåller inte uppgifter om medborgarskap. Passet och det nationella id-kortet är de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap.
Inget visum krävs för svenska medborgare.


Tips!
Bagage packas lämpligen i en stor och en liten väska. Den stora kommer att förvaras i bussens bagageutrymme till ankomst vid hotellen. I den lilla väskan förvarar du sådant som du behöver i samband med övernattningarna på färjan mellan Trelleborg-Travemünde.

Dag 1 - torsdagen den 8 oktober
Avresa från Östersund natt/tidig morgon söderut genom Sverige mot Trelleborg. Vi gör flera kortare stopp under dagen samt ett längre lunchuppehåll. Ankomst Trelleborg ca kl. 20.00. Inkvartering ombord i insides dubbelhytter. Gemensam middagsbuffé inkl. vin/öl.
Färjan mot Travemünde avgår kl. 22.00. Taxfreebutik finns ombord.
https://www.ttline.com/sv

Dag 2
 - Travemünde-Berlin
Frukost ombord innan färjan ankommer Travemünde ca kl. 07.30. Efter ankomst kör vi direkt ut på autobahn mot Tysklands huvudstad Berlin, en resa på ca 30 mil. Vi gör uppehåll för lunch under vägen. Vid ankomst Berlin möter vår lokalguide upp och visar oss runt till sevärdheterna i staden under c:a tre timmar.
Under eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell Park Inn by Radisson****, som ligger centralt vid Alexanderplatz. Gemensam middag på hotellet.
https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/park-inn-berlin-alexanderplatz

Dag 3 - Berlin
Dagen fri för att på egen hand utforska den fantastiska storstaden Berlin – staden som har allt.
Berlin är genom sitt kulturella och historiska arv en av Europas mest kända och besökta metropoler. Berlin är en betydande trafikknutpunkt och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Tyskland och Europa. Institutioner som universitet, forskningscentrum, teatrar, museer men också festivaler, nattlivet och arkitekturen i Berlin har världsrykte liksom de fantastiska shoppingmöjligheterna.

Dag 4 - Berlin-Prag
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och lastar in bagaget i bussen. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och efter lunch på egen hand, kliver vi ombord på bussen och kör mot Tjeckiens huvudstad Prag, som ligger ca 35 mil söder om Berlin. Vid ankomst checkar vi in på Hotel Expo****, som ligger centralt i staden nära floden Moldau och den kungliga parken Stromovka. Gemensam middag på hotellet.
http://www.expoprag.cz/

Dag 5 - Prag
Frukost på hotellet innan vi möter vår lokalguide, som under några timmar visar oss runt bland stadens sevärdheter. Det finns stora mängder gamla byggnader i Prag, många av dem har vackra väggmålningar. Staden har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur, från jugendstil till barock, samt kubism, gotisk, neoklassisk och modern arkitektur. Bland turistattraktionerna finns bland annat Nationalmuseet, John Lennonmuren, Vaclavplatsen, Gamla stans torg, samt Pragborgen och Karlsbron.
Resten av dagen är fri för egna aktiviteter och för att på egen hand utforska staden. Passa gärna på att prova det tjeckiska ölet på någon av stadens många ölstugor. På kvällen gemensam middag på hotellet.

Dag 6 -
 Prag – Bratislava – Budapest
Efter frukost lastar vi bussen på nytt och sedan kör vi ca 35 mil till Slovakiens huvudstad Bratislava. Här möter vår lokalguide, som visar oss runt i staden under ett par timmar. Staden ligger vid Donaus strand, nära gränsen till Österrike. Avståndet till Wien är bara 60 kilometer.

Bratislava är Slovakiens politiska, kulturella och ekonomiska centrum.
Nära den nya Donaubron hittar man den gamla ungerska kröningskyrkan, Sankt Martins dom, där många österrikiska kejsare kröntes till ungerska kungar. Bron Nový Most som leder till stadsdelen Petržalka är sovjetarkitektoniskt intressant och inhyser ett café i toppen av pylonerna. En av de mest populära sevärdheterna i Bratislava är Bratislava slott, som är byggt på 900- och 1800-talet. Slottet brann ner den 28 maj 1811 men har återuppbyggts mellan 1957 och 1968.

Efter rundturen fortsätter vi vår resa mot Ungerns huvudstad Budapest. Vi ankommer sen eftermiddag och checkar in på Mercure Hotel Castle Hill****. Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag på egen hand. Hotellet ligger nära det historiska slottsområdet och shoppingmöjligheter nås på några minuter.       
https://www.accorhotels.com/gb/hotel-1688-mercure-budapest-castle-hill

Dag 7 - Budapest
Efter en stärkande hotellfrukost möter vi vår lokalguide som under ca tre timmar visar oss runt i den vackra staden, som ligger direkt vid floden Donaus strand. Efter rundturen är resten av eftermiddagen fri för att på egen hand utforska staden. På kvällen äter vi en gemensam middag på restaurang Rákoczi Grillhás, där vi serveras en 3-rätters måltid.

Budapest består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. 1873 slogs Buda, Pest och Óbuda samman till en enda stad. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här finns boulevarderna eller "ringlederna" (körút) med en koncentration av parisiska caféer, teatrar och museer. Andrássy út, eller "Andrassyboulevarden", med bland annat Ungerska statsoperan, mynnar ut i Hjältarnas torg där även Konstmuseet finns. Hela området finns idag på Unescos världsarvslista. I närheten finns den stora Stadsparken med bland annat Széchenyi termalbad. 24 februari 2002 öppnades museet/monumentet "House of Terror" på Andrassyboulevarden. Museet visar hur Ungern gick igenom två terrorregimer, först under Tyskland och sedan under Sovjet. Den stora välkända gågatan Váci utca med Vörösmarty tér i Budapests innerstad tillhör huvudstråket för Budapests affärer, restauranger och caféer. Stora saluhallen är en av de största i sitt slag och välbesökt av turister.
I Pest finns även Ungerns parlament samt flera universitet. Fler kända byggnader på Pestsidan är Sankt Stefan-basilikan, och Stora synagogan som är Europas största synagoga med plats för 3 000 personer.
På Budasidan som är mer av historisk karaktär återfinns slottshöjden med kungliga slottet som idag är hem för bland annat Nationalgalleriet. Invid slottet ligger Mattiaskyrkan vars äldsta delar härstammar från 1200-talet. Kyrkan var kunglig kröningskyrka och här kröntes den siste konungen av Ungern, Károly (Karl), år 1916. Budapest är känt för sina spabadhus. Vattnet kommer från varma källor, oftast är temperaturen 30-36 grader där. Romarna byggde de första badhusen, men dessa är numera i ruiner.

Dag 8 - Budapest – Wien
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och lastar in bagaget i bussen. Förmiddagen fri för egna aktiviteter och lunch på egen hand.
Under eftermiddagen kör vi mot Österrikes huvudstad Wien, en tripp på ca 25 mil. Här checkar vi in på Novum Hotel Prinz Eugen****, som ligger centralt i Wien nära järnvägsstationen. Gemensam middag på hotellet.
https://www.novum-hotels.com/hotel-prinz-eugen-wien

Dag 9 - Wien
Efter frukost möter vi vår lokalguide, som visar oss runt i den vackra staden under några timmar. Eftermiddagen fri för att på egen hand utforska staden och på kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Staden är belägen långt österut i landet, vid floden Donau. Wien har ca 1,8 miljoner invånare och en femtedel av Österrikes befolkning är bosatt där. Att Österrike har en så stor huvudstad kan ha sin förklaring i att den fram till 1918 var huvudstad för hela kejsardömet Österrike-Ungern. Numera är Wien säte för flera internationella institutioner, bland andra det Internationella atomenergiorganet (IAEA), de oljeproducerande staternas organisation OPEC, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) samt Förenta nationerna (FN).
Av stor internationell betydelse är Wiens stora musikscen. I få andra städer har så många betydande kompositörer verkat som i Wien och satt stora avtryck i musikhistorien. Wienervals, kören Wiener Sängerknaben, musikaliska återkommande stora arrangemang som den tv-sända nyårskonserten och opera- och teaterscener tillhör några av de främsta i världen. Wiens konstakademi tillhör Europas äldsta konstakademier. Wien är även berömt för sitt kök och sina kaffehus och "psykoanalysens fader" Sigmund Freud verkade i staden.
I Wien finns nästan samtliga byggnadsstilar som präglat historien representerade, från den romanska Ruprechtskirche till den gotiska Stephansdomen, barockens Karlskirche, högbarockens Jesuitenkirche liksom klassicistiska såväl som moderna byggnadsstilar inklusive moderna skyskrapor. Jugendstilen från sent 1800-tal har lämnat många avtryck i staden, ett bevis på den rika byggnadsverksamhet som pågick under kejsartidens sista år. En av de största turistattraktionerna i staden är Hundertwasserhaus. Huset utgör ett totalt stilbrott mot vad arkitekten Hundertwasser såg som modern förfrämligande arkitektur och innehåller många okonventionella lösningar.


Dag 10 - Wien – Dresden
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och packar in bagaget i bussen. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och lunch på egen hand.
Under eftermiddagen kör vi mot Tyskland och staden Dresden (ca 45 mil). Här övernattar vi på Hotel Achat Premium**** och intar gemensam middag på hotellet.
https://achat-hotels.com/hotel/dresden-premium

Dag 11 - Dresden – Travemünde
Vi äter en god hotellfrukost innan vi kliver ombord på bussen för de återstående 50 milen upp till färjeläget i Travemünde. Vi räknar med att komma fram till hamnen ca kl. 20.00. Om tiden medger gör vi ett stopp vid hamnens boardershop för ”EU-shopping”. Dubbelhytter och en gemensam middagsbuffé väntar på oss på färjan, som avgår kl. 22.00. Taxfreebutik finns ombord.

Dag 12 - Trelleborg – Hemorterna
Frukost ombord innan färjan ankommer Trelleborg ca kl. 07.30. Därefter tar vi sista etappen hem till våra avstigningsorter. Under dagen gör vi flera kortare stopp samt ett längre lunchuppehåll.

Reseledare: Ingemar Lennberg

Avresor

AvresedatumTor 2020-10-08
HemkomstdatumMån 2020-10-19
Platser kvarPlatser: 5+
Från prisPris: 15 495
Ring för bokningRing för bokning